Armplastik, armlyft, eller brachioplastik, är ett ingrepp som görs för att rätta till hängande hud på överarmarna, något som är relativt vanligt hos kvinnor över 40 år.

Vid en vanlig brachioplastik lägger kirurgen ett eller flera snitt från området runt armbågen upp till armhålan. Om det endast är det övre området på armen där överflödig hud behöver tas bort kan patienten få ett bättre resultat med ett mindre snitt i området runt armhålan. Ingreppet innebär i huvudsak att ta bort överflödig hud och fett från armen. Efter att tillräckligt mycket av detta tagits bort syr kirurgen ihop armen. Ett dränage kan sättas i snittet vid behov. Ingreppet sker under full narkos.

Kirurgen använder oftast stygn som löser upp sig själva för att sy ihop såret så att patienten inte behöver besöka en läkare efter hemkomsten. Patienten får alltid ett steriliserat bandage och senare ett kompressionsmaterial eftersom detta snabbar på läkningen och samtidigt minskar svullnad och blånad. Första delen av läkningsprocessen tar 10-14 dagar och sedan bleknar ärret under upp till sex månader.

Det är relativt ovanligt med komplikationer efter ett armlyft. Som med de flesta plastikoperationer finns en risk för blödningar, risker vid sövning, fördröjd sårläkning, fettnekros eller nedsatt känsel.

För patienter som oroar sig för ärr kan mikrokirurgiska stygn användas för att minska ärrets storlek. Även om snittet är relativt långt placeras det på insidan av armen och kan döljas under de flesta kläder.

armplastik