Bröstlyft, eller mastopexi, är ett ingrepp som används för att korrigera problem med hängande bröst, ihopsjukna bröst eller minskad volym i brösten. Den vanligaste orsaken till dessa problem är åldrande, graviditet eller viktminskning. En gemensam faktor för dessa problem är reducerade nivåer av kollagen som minskar bröstvävnadens elasticitet.

Vanliga patienter är äldre kvinnor mellan 35-60 som ofta kombinerar en bröstförstoring med ett bröstlyft som ett sätt att maximera föryngringen av kroppskonturerna.

Bröstlyftsoperationen

Ingreppet innebär att antingen ett delvis eller omkringliggande snitt görs i bröstvävnaden, vanligtvis med en ny positionering av bröstvårtan för att skapa ett estetiskt korrekt resultat. Vid ett vanligt bröstlyft används endast patientens egna bröstvävnad utan transplantation av fettvävnad. Den kirurgiska utmaningen ligger i valet av snitt då kirurgen måste ta i beaktning flera faktorer såsom vårtgårdens position, elasticitet i huden och om ett implantat ska användas.

De mest populära metoderna är:

1). Vårtgårdslyft: även kallat donutlyft innebär att ett snitt görs runt bröstvårtan och används ofta vid lätt till medelstort brösthäng.

2). Cirkumvertikal mastopexi: även kallat lollipoplyft. Det är en variant av vårtgårdslyftet där ett snitt läggs både runt vårtgården och lodrätt neråt.

3). Ankarlyft: ankarlyftet är till för att justera det mest omfattande brösthänget. Det innebär att snitt läggs runt vårtgården, tillsammans med ett lodrätt och ett horisontalt snitt.

Läkning efter bröstlyft

Läkningsprocessen vid ett bröstlyft börjar med att stygn tas bort ett par dagar efter operationen. Patienten uppmanas bära en kompressionsbehå i 2-3 veckor efter operationen. Efter ungefär två månader förväntas patienten helt återhämtad.

bröstlyft