Ögonlyft, eller ögonlocksplastik, utförs på patienter med överskottshud på övre och/eller nedre ögonlocken eller med fettdepåer under huden på ögonlocken. Dessa patienter upplever ständigt svullnad och besvär med rynkor. Hos andra patienter har den tunna vävnaden på ögonlocken minskad mängd kollagen vilket ger ett tröttare och äldre intryck. Patienter som bestämmer sig för operationen har redan provat icke-kirurgiska kosmetiska lösningar med begränsade resultat.

Våra patienter har tre olika varianter att välja mellan: lyft av övre ögonlocket, lyft av nedre ögonlocket eller dubbel ögonplastik.

Ingreppet är en rutinoperation. Snitt läggs på ögonlocket för att nå fettvävnaden under huden. Överskott av fettvävnad tas bort samtidigt som huden stramas åt för att skapa ett plattare och yngre utseende.

Snitten göms i hudens naturliga rynkningar eller i ögonfranslinjen och är nästintill osynliga under läkningen och därefter. Vid operation på de nedre ögonlocken kan ett snitt i vissa fall läggas på undersidan så att det är helt gömt under läkningen.

Ögonlyft utförs vanligvis på dagpatienter med lokalbedövning, beroende på hur stor rekonstruktion som krävs, patientens önskemål och hälsa. Operationen tar mellan 1-2 timmar.

Läkningsprocessen för med sig blåmärken, svullnad och måttligt obehag vilket behandlas med smärtstillande. Svullnaden försvinner vanligvis inom ett par dagar efter operationen. Efter att stygnen tagits bort kan patienten börja använda concealer. Full återhämtning kräver ungefär sex veckor.

bleph-art